فهرست مطالب

نشریه پژوهش در مطالعات برنامه درسی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد علی پور*، حسین شکوهی فرد، مهدی علیپور صفحات 1-16

    در برخی از کشور ها از جمله ایران نظام آموزشی و برنامه درسی متمرکز است. طی سالیان اخیر تمرکززدایی در نظام آموزشی ایران نیز مانند سایر کشورها مورد توجه مسئولان و برنامه ریزان قرار گرفته است و تمایل زیادی به سمت عدم تمرکز ایجاد شده است. در پژوهش حاضر به واکاوی دلایل، فرصت ها و چالش های تمرکززدایی در برنامه درسی پرداخته شد.با توجه به ماهیت پژوهش از روش کیفی از نوع پدیدارشناسی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه کارشناسان برنامه ریزی درسی بود. نمونه گیری هدفمند از نوع معیار استفاده شد، که با مصاحبه عمیق 7 کارشناس صاحب نظر در حوزه برنامه ریزی درسی، داده های اخذشده به اشباع رسید. داده های حاصل از ادراک و تجارب زیسته کارشناسان به روش تحلیل کلایزی در سه سطح کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد بررسی قرار گرفتند و از نرم افزار مکس کیودا 11 به عنوان ابزار تحلیل داده ها استفاده شد.یافته های حاصل از پژوهش که حاصل ادراک و تجارب زیسته کارشناسان برنامه ریزی درسی در حوزه تمرکززدایی بود در 3 مضمون اصلی"دلایل و ضرورت های تمرکز زدایی"، "فرصت ها و پیامدهای تمرکززدایی"، "چالش ها و مشکلات تمرکززدایی" دسته بندی شد.تجارب کارشناسان نشان می دهد تمرکز زدایی در نظام آموزشی به دلیل نارکارآمدی سیستم متمرکز بسیار ضروری است اما در این میان اقدامات ستادی در راستای امر تمرکز زدایی بسیار سریع است و موجب آسیب بیشتر می شود و همچنین جهت تمرکز زدایی هنوز نیروی انسانی آموزش و پرورش صلاحیت کافی ندارند و می بایست زیرساخت های سیستمی و تغییر باور ها در این حوزه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تمرکز زدایی، متمرکز، عدم تمرکز، آموزش و پرورش، برنامه ریزی درسی
  • محمدعلی شکری نیا*، محمود نوذری، علی لطیفی صفحات 17-35

    نظام فلسفی و اعتقادی اسلام از ظرفیت کافی برای خلق و تدوین نظریه های تربیتی و برنامه درسی برخوردار است، لذا ضروری است تاملات و تبیین های روش شناختی متناسب با نظام فلسفی و اعتقادی اسلام، برای نظریه پردازی در حوزه برنامه درسی با رویکرد اسلامی انجام شود. پژوهش حاضر سعی دارد با روش توصیفی، تحلیلی و استنباطی، اقتضائات و الزامات نظری و بنیادین این امر را معرفی و تبیین نماید. از این رو پس از بررسی مفهوم برنامه درسی و جایگاه مبانی فلسفی در نظریه پردازی های این حوزه، به ظرفیت شناسی نظام اسلامی و تبیین مفروضات روش شناختی آن برای تولید نظریه ی برنامه درسی پرداخته شده است و در نهایت الزامات و اقتضائات اساسی برای دستیابی به برنامه درسی با رویکرد اسلامی معرفی گردیده است. تعیین ماهیت بنیادین و رویکرد اساسی برنامه درسی بر اساس مبانی فلسفی و شبکه مفهومی برخاسته از دو منبع عقل و وحی و لحاظ نمودن سه نظام فاعلی، داخلی و غایی در نظریه پردازی برنامه درسی از جمله این الزامات و اقتضائات می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، نظریه، روش شناسی، رویکرد، اسلام
  • سلمان آخش* صفحات 36-55

    چکیده هدف از این پژوهش طراحی و اعتباربخشی الگوی برنامه درسی سوادآموزی است. پژوهش بر اساس هدف کاربردی و به رویکرد کیفی است که برای طراحی برنامه درسی از سنتز پژوهی و برای اعتباربخشی از تکنیک دلفی استفاده شد. جامعه پژوهش در بخش سنتز پژوهی شامل اسناد و در بخش تکنیک دلفی از افراد تشکیل شده است. اسناد شامل گزارش های یونسکو، رساله ها، پایان نامه ها، مقالات، کتاب ها، طرح های پژوهشی معتبر و جدید راجع به سوادآموزی در ایران و جهان و افراد شامل متخصصان برنامه درسی دوره سوادآموزی هستند. برای انتخاب نمونه در بخش سنتز پژوهی تاکید بر نمونه های جدید و معتبر هست در بخش اعتباربخشی 5 نفر از متخصصان برنامه درسی سوادآموزی به روش هدفمند مبتنی بر معیار انتخاب شده اند. قسمت سنتز پژوهی از برگه یادداشت ،فیش برداری و در بخش اعتباربخشی از مصاحبه نیمه ساختاریافته به عنوان ابزار پژوهش استفاده شده است.در پایان برنامه درسی سوادآموزی مبتنی بر الگوی تایلر شامل اهداف،محتوا،روش های یاددهی -یادگیری،ارزشیابی و مربی طراحی و به وسیله متخصصان برنامه درسی سوادآموزی اصلاح و تایید گردید.

    کلیدواژگان: طراحی، الگو، برنامه درسی، سوادآموزی، اعتباربخشی
  • علی اسدی*، حافظ تره باری صفحات 56-75

    هدف این پژوهش مطالعه ی تطبیقی خدمات مشاوره و راهنمایی در مدارس ایران و آمریکا جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف این خدمات در حوزه های برنامه ریزی و اجرایی در راستای ارائه پیشنهادات است. این پژوهش تطبیقی در قالب توصیفی- مروری و بر اساس روش جرج بردی انجام شده است. مهم ترین منابع و ابزارهای اطلاعاتی برای این پژوهش کتب، اسناد و منابع علمی که به موضوع پژوهش مربوط می شوند را شامل می شود. برای شناخت خدمات مشاوره و راهنمایی در آموزش و پرورش هر دو کشور، محتوای خدمات فعلی، استانداردها و شایستگی های مورد نیاز و اهداف سازمان برای آینده ی حرفه ی مشاوره و راهنمایی در مدارس مورد بررسی قرار گرفت و داده های مورد نیاز از منابع موجود، انتخاب، سازماندهی و سپس شباهتها و تفاوت های آنها مشخص و با یکدیگر مقایسه و تفسیر شدند. بر اساس یافته ها، در محتوای خدماتی، استانداردهای مدون برای مشاوران و اهداف آینده، کشور آمریکا در مواردی با ایران شباهت دارد، ولی از مهم ترین تفاوت ها و خلع های شناسایی شده می توان به علل ناکارآمدی نظام مشاوره و راهنمایی آموزش و پرورش، عدم تنظیم محتوای خدمات مشاوره ای مدون از سوی وزارتخانه، بی اعتنایی و عدم آگاهی از استانداردها و شایستگی های مشاور مدرسه و کمبود نیروی مشاوره جهت تحقق اهداف سند تحول بنیادین اشاره کرد و در آخر با توجه به نقصان های شناسایی شده، پیشنهاداتی ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش تطبیقی، برنامه ریزی درسی، خدمات مشاوره و راهنمایی، مشاور مدرسه، مشاوره در ایران و آمریکا
  • مجید افشاری*، امیرحسین چشمه خاور، حمیدرضا کاشفی صفحات 76-95

    هدف از این پژوهش، بررسی چالش های اجرای دوره کارورزی دانشگاه فرهنگیان در فضای مجازی و بیان راهکارها و پیشنهاد یک مدل مناسب و عملی برای اجرای آن است. این پژوهش بر اساس روش پژوهش کیفی داده بنیاد صورت می-گیرد. برای این منظور بر اساس نمونه گیری هدفمند 21 دانشجومعلم، 17 معلم راهنما و 15 استاد راهنما که تجربه کارورزی به صورت حضوری و مجازی را داشتند دراین پژوهش مشارکت کردند. برای گردآوری اطلاعات، از مصاحبه ژرف نگر به صورت هدایت کلیات و نیمه ساختاریافته استفاده شد و روایی سوالات مصاحبه، توسط متخصصین علوم تربیتی تایید شد. بر اساس نتایج بهدست آمده، بهبود زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری بسترهای آنلاین و بهبود سرورها می توانند راهکارهایی برای غلبه بر محدودیت های زیرساختی فضای آنلاین، بهبود ارزشیابی، و تعامل بهتر بین استاد راهنما و معلم-راهنما به منظور برنامه ریزی و اجرای بهتر تدریس دانشجومعلمان در فعالیت های آموزشی باشند. به علاوه، کاهش تعداد فعالیت ها، عدم تاکید بر روش تدریس E5 و استفاده از سایر روش های ساخت گرایی دارای تطابق بیشتر با آموزش آنلاین، آشناکردن دانشجومعلمان با راهبردهای مناسب تدریس، طراحی واحد یادگیری، و تولید محتوای مناسب برای فضای مجازی از مواردی بودند که برای بهبود اجرای فعالیت های آموزشی در فرایند اقدام پژوهی و درس پژوهی پیشنهاد داده شد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانشجومعلم، دانشگاه فرهنگیان، کارورزی، مدل مفهومی
  • بهنام احدی هادی بیگلو*، حافظ تره باری صفحات 96-113

    الگوهای تدریس، گروه بندی و تنوع فراوانی دارد که یک معلم می تواند بر اساس شرایط، موقعیت، سطوح سنی، توانمندی های فراگیران و موضوع تدریس، یکی از الگوها و یا تلفیقی از الگوهای گوناگون را برای انتخاب روش تدریس خود استفاده نماید. هدف این مقاله ارائه یک روش تلفیقی با استفاده از الگوهای پیش سازمان دهنده و کاوشگری برای دانش آموزان دوره ابتدایی می باشد که با روش پژوهش اسنادی و با استفاده از ابزار فیش برداری و چک لیست، اطلاعات لازم جمع آوری، جمع بندی و سنتز پژوهی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از تلفیق الگوی کاوشگری -که اثر بخش ترین الگو بوده و کمتر مورد توجه قرار گرفته- و الگوی پیش سازمان دهنده -که به عنوان الگوی قابل توجه در نظام آمورشی مراکز تربیت معلم در نظر گرفته شده است- الگویی بدست می آید که می تواند با بهره گیری مناسب از امواج بتا و گاما در شرایط سنی و سطح دانش فراگیران، علاوه بر دانش افزایی، به افزایش مهارت پژوهشگری دانش آموزان نیز منجر شود. در نتیجه ی تلفیق دو الگوی پیش سازمان دهنده و کاوشگری، الگویی به دست آمده است که در پیشرفت تحصیلی و توسعه ی علمی و فردی دانش آموزان می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: الگوی تدریس، کاوشگری، پیش سازمان دهنده، دانشجو معلمان، آموزش ابتدایی
|
  • Mohammad Ali pour *, Hosseyn shokohi Fard, Mahdi Ali pour Pages 1-16
    Background and Objectives

    In some countries, including Iran, the education system and curriculum are centralized. In recent years, decentralization in Iran's educational system has been the focus of officials and planners, as in other countries, and there has been a great tendency towards decentralization. During the recent years, decentralization in the education system of Iran, like other countries, has been the focus of the officials. In the current research, the reasons, opportunities and challenges of decentralization in the curriculum were analyzed.

    Methods

    According to the nature of the research, qualitative method of phenomenological type was used. The statistical population of the research was all curriculum planning experts. Purposive sampling of the criterion type was used, and with the in-depth interview of 7 experts in the field of curriculum planning, the obtained data was saturated. The data obtained from the perception and lived experiences of the experts were analyzed using the Colizzi analysis method at three levels of open, central, and selective coding, and MAXQDA11 software was used as a data analysis tool.

    Findings

    The findings of the research, which were the result of the perception and lived experiences of curriculum planning experts in the field of decentralization, were categorized into 3 main themes: "Reasons and Necessities of Decentralization", "Opportunities and Consequences of Decentralization", "Challenges and Problems of Decentralization.

    Conclusion

    The experiences of experts show that decentralization in the education system is very necessary due to the inefficiency of the centralized system, but in the meantime, the actions of the headquarters in the direction of decentralization are very sudden and cause more damage, Also, in order to decentralize, the human resources of education and training are still not qualified, and system infrastructures and change of beliefs should be done in this area.

    Keywords: Decentralization, centralized, decentralization, education, curriculum planning
  • MohammadAli Shokrinia*, Kahmood Nowzari, Ali Latifi Pages 17-35
    Background and Objectives

    The belief system of Islam has enough capacity to create curriculum theories, therefore it is necessary to carry out methodological reflections and explanations in accordance with this system for theorizing the curriculum with an Islamic approach.

    Methods

    The current research was a descriptive, analytical-inferential method.

    Findings

    The current research with a descriptive, analytical-inferential method ،has recognized the capacity of the Islamic system and explained its methodological assumptions, and explained its theoretical requirements.

    Conclusion

    Determining the basic approach of the curriculum and the conceptual network arising from two sources of reason and revelation and considering the three effective, internal and final systems in the theorizing of the curriculum are some of these requirements.

    Keywords: curriculum, theory, methodology, approach, Islam
  • Salman Akhash * Pages 36-55
    Background and Objectives

    The purpose of this research is to design and validate the literacy curriculum model.

    Methods

    This research is based on practical purpose and qualitative approach, research synthesis was used to design the curriculum and Delphi technique was used for validation. The research community consists of documents in the research synthesis section and individuals in the Delphi technique section. The documents include UNESCO reports, treatises, theses, articles, books, authentic and new research projects about literacy in Iran and the world, and people including literacy curriculum experts. For sample selection in the research synthesis section, the emphasis is on new and valid samples. In the accreditation section, 5 literacy curriculum specialists have been selected in a targeted method based on criteria. In the synthesis part of the research, the note sheet was used, and in the validation part, the semi-structured interview was used as a research tool.

    Findings

    At the end, the literacy curriculum template including elements such as goals, content, teaching-learning methods, evaluation and instructor was designed and modified and approved by literacy curriculum experts.

    Conclusion

    Considering the importance of the literacy course, the elements of the curriculum should be defined for the audience and trainers of this course and act according to the suggested model.

    Keywords: Design, curriculum, literacy, accreditation
  • Ali Asadi *, Hafez Tarebari Pages 56-75
    Background and Objectives

    The purpose of this research is to study the comparative study of counseling and guidance services in Iranian and American schools in order to identify the strengths and weaknesses of these services in the fields of planning and implementation in order to provide suggestions.

    Methods

    This comparative research was conducted in a descriptive-review format and based on George Brady's method. The most important sources and information tools for this research include books, documents and scientific resources that are related to the subject of the research. In order to understand the counseling and guidance services in education in both countries, the content of the current services, the required standards and competencies, and the goals of the organization for the future of the counseling and guidance profession in schools were examined, and the required data were collected from the available sources, selected, organized and then Their similarities and differences were identified and compared and interpreted.

    Findings

    Based on the findings, in terms of service content, codified standards for consultants and future goals, America has some similarities and differences with Iran.

    Conclusion

    Among the most important differences and dislocations identified are the causes of the inefficiency of the education guidance and counseling system, the lack of regulation of the content of codified counseling services by the ministry, the disregard and lack of knowledge of the standards and qualifications of school counselors, and the lack of counseling staff to achieve the goals of the fundamental transformation document. And finally, according to the shortcomings identified, some suggestions have been presented.

  • Majid Afshari*, AmirHossein Cheshme Khavar, Hamidreza Kashefi Pages 76-95
    Background and Objectives

    The purpose of this study is to investigate the challenges of conducting teaching practice of Farhangian University in a virtual way, and express practical solutions and propose a suitable and practical model for it.

    Methods

    This research is based on qualitative data research method. For this purpose, based on purposeful sampling, 21 student-teachers, 17 teacher supervisors and 15 lecturer supervisors who had teaching practices experience in face-to-face and virtually participated in this study. The in-depth interview was used as a general and semi-structured guide and the validity of the interview questions was confirmed by educational scientists.

    Findings

    Improving the software and hardware infrastructure of online platforms and improving servers can provide solutions to overcome the limitations of online space infrastructure, improve evaluation, and better interaction between teacher supervisors and lecturer supervisors. In order to better plan and implement the teaching of student-teachers in educational activities. In addition, reducing the number of activities

    Conclusion

    not emphasizing the 5E teaching method and using other constructivist methods that are more compatible with online education, familiarizing student-teachers with appropriate teaching strategies, designing a learning unit, and producing appropriate content for the space virtual were some of the things that were suggested to improve the implementation of educational activities in the process of action research and lesson study.

    Keywords: Virtual Education, Student-Teacher, Farhangian University, Teaching Practice, Conceptual Model
  • Behnam Ahadi*, Hafez Tarebari Pages 96-113
    Background and Objectives

    There are many teaching patterns, groupings and variations. that a teacher can use one of the models or a combination of different models to choose his teaching method based on the conditions, situation, age levels, capabilities of the learners and teaching subject. The purpose of this article is to provide a unified method using pre-organizing and exploratory patterns for elementary school students.

    Methods

    The research method is documentary, and by using the tool of taking a nots and checklist, the necessary information has been collected, conclused and synthesized.

    Findings

    The findings of the research show that by combining the exploratory model and the pre-organizing model, a model can be obtained that can lead to an increase in students' research skills by using beta and gamma waves, in addition to increasing knowledge.

    Conclusion

    From the combination of two pre-organizing and exploratory models, a model has been obtained that can be effective in the academic progress and scientific and personal development of students.

    Keywords: Curriculum, teaching model, exploration, pre-organizer, student teachers, elementary education